top of page

Debi-Gull til Gårdskafeen på Kåven Utmarksgård


Vi mottok fredag den gledelige nyheten at vi har fått Debio sitt gullmerke for vår servering på Kåven Utmarksgård. Det er helt fantastisk, og vi er både glad og overveldet over å høre til en liten, engere krets som serverer nesten utelukkende økologisk mat i gårdskafeen. Debios valørmerker er en ordning hvor serveringssteder kan søke om å få bronse (15%), sølv (50%) eller gullmerket (90% økologisk mat serveres i kafeen) på sin serveringsvirksomhet. Nå hører vi til en liten krets av bedrifter, som ligger helt i Norgestoppen! Det betyr at i serveringen vår, skal alle vite at minst 90% av alt som produseres, er økologisk. Det er vi svært stolte av.

Vi har jo alltid brukt mest økologiske råvarer, og da vi fikk informasjon om ordningen i høst, tenkte vi at dette kanskje var noe for oss. I januar startet vi arbeidet for å sjekke om vi lå innenfor kravene, og uten å ha løftet en finger for å nå målet, lå vi da allerede på 87% økologisk. Det var utrolig tilfredsstillende, og viser at vi har tenkt ren og økologisk mat hele veien. For å nå målet etter dette, var det kun små justeringer som skulle til; en så enkel ting som at det plutselig var økologisk fløte å oppdrive i butikkene i Alta, gjorde at en ekstra kategori matvarer plutselig var på plass. I tillegg bytter vi bevisst ut produkter som ikke finnes økologisk, med økologiske varianter.

- For meg har det å handle og spise økologisk ligget i ryggmargen i mange, mange år allerede. Jeg var av de første som begynte å mase om økologisk mat i butikkene i Alta, og da spesielt på Coop Elvebakken. Personlig er det en stor glede å se at utvalget har blitt adskillig bedre de siste årene, og det er nå fullt mulig å spise og handle mye økologiske matvarer i dagliglivet – og da også til bedriften. Og har man først begynt, blir det en livsstil. I serveringen på Kåven Utmarksgård har vi jo ikke engang forstått å bruke det i markedsføringen, fordi vi selv tar det som en selvfølge. Men, det må vi nå endre på – med Debio Gullmerke har vi all grunn til å være stolte – og det er vi! Så, for de privatpersoner og organisasjoner som ønsker å ha nærmest heløkologisk servering, så er Kåven Utmarksgård stedet, sier Toril Bakken Kåven.

Mange stiller spørsmålstegn med om økologisk mat er sunnere og bedre enn annen mat. Personlig er jeg langt forbi det steget: for meg er det viktigste at jeg vet at det er brukt minimalt med kunstgjødsel og at maten er produsert med tanke på mest mulig bærekraftig drift. Jeg tenker dette gir bedre produkter, men ikke minst mer bærekraftig landbruk. Jeg tror det er viktig for generasjonene som kommer etter oss.

Samtidig er det av og til paradokser når det gjelder økologi og bærekraftighet. Vi har for eksempel ikke økologisk melk fra bønder i Alta. Da må man velge: skal vi kjøpe økologisk melk fra Røros, eller skal vi støtte opp om lokal melkeproduksjon og kjøpe konvensjonell melk i butikken? Vi har da valgt så langt det lar seg gjøre, å handle lokalt. Men, for å klare kravene når vi kjøper 1 liter melk fra en lokal bonde, må vi altså handle 9 kg økologiske varer. Det har vi klart til nå, og det skal vi også klare i tiden fremover.

For nærmere informasjon om Debios Valørmerke, kontakt https://debio.no/kontaktoss/#pressekontakt


bottom of page