top of page

Er du klar for sjarmøretappen?


Torill Bakken Kåven på Kåven Utmarksgård

Vil du overta jobben min i Nordlysmat? Jada, det høres voldsomt dramatisk ut, men er mye

mindre dramatisk enn det høres ut. Bare les her, så kanskje du ser at det er en genial idé?

I 1998 flyttet jeg hjem til Alta fordi jeg ønsket å jobbe med utmarksnæring. Jeg hadde god utdanning, en master i reiseliv og markedsføring fra alskens gode universiteter i utlandet, og jeg hadde hatt fantastisk spennende jobber i Finnmark, Oslo og på Svalbard. Det er snart 20 år siden.

Jeg kom hjem, og i mange år jobbet jeg voldsomt mye. Jeg byde stein for stein opp utmarksnæringa, mens jeg jobbet med rådgivning og utviklingsprosjekter i tillegg. Å jobbe 7dager i uken, 15-16 timer daglig var mer regelen enn unntaket i mange år. Jeg husker perioden jeg hadde 17 kroner timen for arbeidet… 17 kroner!! Sånn var det å ha egen bedrift. Nuvel. Tusener av flasker med gløgg og oljer er kokt, tappet og etikettert på ulike hjemmekjøkken frem til vi i 2008 kunne flytte inn i nye lokaler. Sakte vokste utmarksnæringa, masse jobbing og en kamp for å få drive. Fantastiske dager i utmarka, med produktutvikling og på messer og marked med fornøyde kunder. Hele tiden mens jeg også jobbet med rådgivning innenfor næringsutvikling.

I 2015 var en stor milepel: vi flyttet inn i det som nå er blitt Kåven Utmarksgård – vidunderlige lokaler, fantastisk område, nydelig og spesiell arkitektur og så fiiin, fin stemning… her er fantastisk å være! Her har vi bolighus til oss selv og andre, produksjonslokaler, en bitteliten kafé/showroom, og uteområder som skriker etter å bli brukt til omvisning for gjester. Om det har kostet?? Voivoi – det har kostet rundt 12-13 millioner, tror jeg. I tillegg alle arbeidstimene jeg har lagt ned, og aldri fått betalt for. Jeg tør ikke tenke på det. Men, jeg har bygd opp noe helt fantastisk, det er nesten ikke til å tro.

Det startet som et case. Jeg skulle bare vise at det går an å få økonomi i utmarksnæring, den gang for 20 år siden. Nå har jeg vist at det er mulig. Matproduktene er unike og med nydelige smaker, og er elsket av mange. Økonomien er stram, men OK. Jeg har bygd opp noe helt nytt og unikt, og stedet fortjener å bli vist frem, fortjener å være til inspirasjon for andre som vil starte opp, til folk opptatt av økologi og miljø. Og jeg har fått en super kollega, som tar unna mesteparten av administrativt, og også mye annet. Nå er det som å komme til dekket bord: kundene er der, lokalene og omgivelsene er nydelige, produktene og produksjonen er på plass. Alt ligger til rette for fremtidige år med enklere dager og bedre økonomi.

Samtidig som dette har skjedd, så blir jeg snart 50 år. Jeg er alenemamma til ei jente på 7 år, i tillegg til omsorg for andre familiemedlemmer. Og helsen kødder med meg. Et øye skaper trøbbel, leddene driver gjøn med meg, og allergi gjør urtesankingen vanskelig. Jeg har rotet meg bort i politikk, og har 4 år å styre der. Samtidig har jeg annen utmarksnæring på vidda, som trenger meg. Og jeg har bøker å skrive. Skal Nordlysmat forbli en stjerne og inspirasjon i fremtiden, så trenger den full fokus og sterk kropp. Det kan jeg ikke lengre skryte av å tilby.

Nordlysmat og Kåven utmarksgård trenger at andre krefter tar over noen år. Som lar Nordlysmat og gården glitre. Jeg kommer hele tiden til å være en del av Nordlysmat, og skal henge i hornet så lenge det er bruk for meg. Men, vi trenger yngre krefter, krefter med entusiasme rundt for eksempel:

Kokk med stor glede av mat og matproduksjon

Gjerne kombinert med kunnskap om markedsføring og salgsarbeid, og

Gjerne et naturmenneske som elsker sanking, planter og smaken av god, rålekker mat, og

Ikke minst: en ihuga «gjører» med stor gjennomføringsevne. For har du det, så vet du at ingenting kommer av seg selv.

Kjenner du noen som passer i disse kategoriene, og som kan være interessert i å leve ut drømmen? I minst 5 år, kanskje for livet? Be dem i så fall ta kontakt med meg. Her er virkelig drømmejobben, drømmelivet og drømmestedet! For den rette. Jeg gir den nødig fra meg, men akkurat nå er jeg selv en flaskehals for videre utvikling, siden jeg har så mye annet jeg også vil. Har du venner eller bekjente i naturbruksmiljøer, kokkemiljøer med sære interesser, samiske miljøer hvor utmarksbruk er den store gleden, markedsførere med ihuga interesse for det som er nevnt over – be dem lese dette.

Og neida – jeg har det ikke travelt, og jeg kommer til å bo og leve her – for Nordlysmat og Kåven Utmarksgård er i hjertet mitt, dette er hjemmet mitt, og her skal vi alle være i uoverskuelig fremtid. Men, vi vil gjerne ha nytt friskt blod med på laget, som kan gi gården den status den fortjener. Jeg har lagt hele grunnlaget. Nå er det bare sjarmøretappen igjen. Er du klar for å ta den?

Min mail er toril@nordlysmat.no – og telefonnummer 92868670. :-)


bottom of page