top of page

Våre råvarer

Vi plukker bær og urter. Finnmarksvidda, fjordene og elvedaler i nord er vårt spiskammer, og alt sankes med respekt for naturen og miljøet. 
 

Sibirgressløk - vill gressløk

En type gressløk som vokser i nordområdene, og som finnes i store mengder i Vest-Finnmark og Nord-Troms. Vi sanker vår i Altafjorden, til og med litt på Helleristningsfeltet i Alta. Sibirgressløk har litt hvitløksaktig smak, noe som gjør vår olje smaksatt med Sibirgressløk svært ettertraktet. Brukes også i krydderier.

 

Fjellbjørkeløv

Er kjent for sin milde, aromatiske smak og lukt. Søtere og ”renere” smak enn vanlig bjørk. Vi sanker fjellbjørkeløv på Finnmarksvidda med Stilla, Joatka og Sautso som utgangspunkt. Spesielt god til fisk og vilt. Vi bruker den i vår Fjelleddik, i Polarbjørk Gelé, Polarbjørk Drikk, og i krydderblandinger. Som te er den urindrivende og svettedrivende. I mat gir den en flott smak av skog og vidde.

 

Skierriløv (dvergbjørk)

Disse ørsmå bjørkeløvene, skjuler seg godt, og krever tålmodighet og innsats for å sanke. Skierri går også under navnet kjerringris lokalt, og er det lave bjørkeriset som vokser på fjell og vidde. Vi sanker skierriløv på Finnmarksvidda med Sautso og Iešjávri som utgangspunkt. Smaker som fjellbjørkeløv, men søtere, mildere og med litt annen aroma. I Finnmark benyttes det samiske navnet Skerri. Skierri er krevende å sanke, og mindre tilgjengelig. Skierrigreinene inneholder også mye olje, og kan derfor med hell brukes til å lage bål når det regner ute.

 

Fjellkvann

Nordkalottens mest fascinerende plante, med eksplosjoner av sterke, intense krydderdufter. Den sankes langs fjellvann, ved sjøen og i elvedaler i hele Vest-Finnmark. Den har i tidligere tider vært vår mest eksporterte vare - større enn tørrfisken.
Kvannedram var viden kjent, og entusiaster lager den fortsatt i dag. Kvann har sin opprinnelse på Nordkalotten, og har siden utvandret videre sydover. Den er kjent for å være styrkende og appetittvekkende. Tørkede kvanneblader kan brukes som te og krydder til kjøttretter, supper, fiskeretter og krydderkaker. Vi bruker den til Nordlys-eddik, geleer, krydderier og saft.

 

Mjødurt

En nydelig plante som lukter sterkt av sol, sommer og varme. Sankes i skog og kulturlandskap i overalt i Alta-området. Mjødurt har en sterk mandelaktig smak, og gir en nydelig saft som kan brukes som drikke direkte eller til å mikse i drinken sammen med sprudlende vann. Den har også gode medisinske egenskaper: inneholder acetylsalisylsyre, som er både smertedempende og febernedsettende. Vi bruker den i krydderier, geleer og drikker.

 

Krøkebær (krekling)

Det sorte bær, vokser i stort monn i Finnmark. Vi sanker vår krekling i dalene og på fjellviddene. Proppfull av antioksidanter, vitaminer og mineraler. Gir en sterk, dyp rød farge på saft, te og eddiker. Mild, med smak av nøtter. Krøkebær har i folkemedisin vært brukt mot kreft og som styrkende saft, og det forskes for tiden mye på dette bærets fortreffelige egenskaper.

 

Karve

Karve vokser vilt i Alta-området. Den er sterk på smak, og minner litt om spisskummen. Kjent for å være mageregulerende, lang tradisjon som krydder. Vi har fortsatt problemer med å finne nok av den, så vi samarbeider også med Norsk Øko-urt som har ypperlig kvalitet. Karve er viktig ingrediens i vår Mørketids Gele.

 

Einer

Einer har vært brukt i uminnelige tider av mennesket; både til smakssetting, til desinfisering og rensing av kropp og sjel. Einerbær og einerbar bruker vi som smakssetting i geleer og krydderier, men også innimellom til desinfisering av kar når vi er ute på vidda.

 

Løpstikke

Også kalt kjærlighetsurt - en plante for de med sans for naturlige, kulinariske opplevelser. Sterk, buljongaktig smak. Denne dyrker vi i hagen, og bruker den til alle mulige gode formål: i supper, sauser, på fisk, kjøtt, i buljong, som buljong etc. Kutt ut buljongterninger fulle av E-stoffer og prøv litt løpstikke i stedet. Den finner man også i vårt urtesalt, og er altså ikke en urt vi sanker vilt. Men, enhver med interesse for urter bør skaffe seg en, den er uunnværlig i kjøkkenhagen :-)

 

Rabarbra

Hagen vår har masse rabarbra, og mer finner vi hos naboer rundt om i Alta. Brukes i stort monn i chutney, sammen med deilige bær og krydder. En av de eldste kjente kulturplanter i Nord-Norge, hardfør og et ”must” i hagen.

Web_gressl%C3%B8k_med_fj%C3%B8s_edited_e
bottom of page