top of page

Kvalitet

Finnmark har de reneste naturområdene i verden. Våre råvarer er sanket og fanget langt unna trafikkerte bilveier og annen forurensing. Økologisk drift er en selvfølge – vi har aldri forsøkt noe annet. Vi er overbevist om at økologisk dyrket mat og mat fra naturen er det beste for kropp og sjel. 

Om produksjonen

IK-mat (internkontroll) og HACCP er integrert og oppdateres jevnlig. Vi har økologisk produksjon og DEBIO -godkjenning. Det betyr at maten er produsert uten bruk av kunstig gjødsel eller plantevernmidler. Alle urter og bær er håndplukket av oss i Nordlysmat og våre hjelpere. Om vi trenger ekstra, benytter vi kun økologiske urter og bær fra gode leverandører. All produksjon er håndarbeid.

 

Reint vann

Altas grunnvannskilde har blitt kåret til Norges beste drikkevann i 2016. Og vi bruker dette vannet i vår produksjon.

 

"Uregelmessigheter" i våre produkter

All vår produksjon er økologisk, og vi forsøker å bruke så lite tilsetningsstoffer som mulig i maten. Vi tilsetter derfor ingen "klaringsmidler" i saft eller drinkmix, og vi bruker EKTE krydder i våre geleer og gløgg - ikke bare ”liksomsmak” fra laboratoriet. Dette kan gi enkelte utslag som du ikke lengre er vant med å se. Vi lister her opp noen av de vanligste:

 

Mørke prikker/bunnfall i geleen

Vi bruker økologisk rårørsukker når vi produserer, et sukker med nydelig smak, litt mørk på fargen. Det er ikke bleket som vanlig sukker, og har endel flere naturlige stoffer med seg en bleket og renset sukker du får fra butikken. Derfor er der ofte noen mørke partikler med. I tillegg kan mørke partikler komme fra krydder og urter vi har i geleen - og er et bevis på at dette er ekte vare!

 

Bunnfall i saft/drink-miks

Mjødurtblomsten har mye pollen, og noe av dette følger med i produksjonen, selv om vi forsøker å sile vekk mesteparten. Dette gir ekstra smak til saften, og er aldeles ufarlig (hvis du ikke er allergisk mot mjødurt, da.). Rist flasken godt før bruk - og nyt. Litt mørkere bunnfall kan være fra det økologiske sukkeret som er mørkt og ikke bleket, slik som vanlig sukker. Vi har hatt partier med ekstra mye avsetninger, og har fått dette testet for bakterier og sopp. Produktene har vært helt "sykdomsfri", men av og til gir kombinasjonen av syren i urtene sammen med sukkeret ekstra avsetninger som gjør at saften virker grumsete. Altså - ikke farlig i det hele tatt, men tegn på at produktene er laget på ekte urter og ikke smakstilsetninger.

 

Bunnfall i Nordlys Gløgg

Dette er krydderier som kanel, nellik, ingefær, pepper og annet godt. Rist flasken godt før du heller innholdet, så du er sikker på å få med ALLE de gode krydderne.

 

Bunnfall i oljer og eddik

Eddikene er økologiske. De kan av og til bli litt overivrig og produsere ”eddikmor" som er det stoffet som gir den syrlige eddik-smaken. Dette kan av og til vise seg øverst i flasken. Ta vekk, og benytt eddiken som før. Bunnfallet nederst i flasken er avsetninger og rester etter krekling, mjødurt, bjørk og kvann - og bidrar til den gode smaken! Alt dette er naturlig i våre økologiske produkter. Men, syns du det blir for mye, ta selvfølgelig kontakt med oss.

 

Grumsete olje

Oljene er ikke varmebehandlet, og fettsyrene kan i møte med gressløk og hvitløk, danne ulike langkjedete molekyler som gjør at oljen kan se grumsete ut. Det er samme fenomen som du får når olivenolje settes i kjøleskapet. Helt ufarlig, og viser at vi har rene produkter som er minimalt behandlet med kjemikalier.

 

Sunne produkter?

Våre produkter er økologiske matspesialiteter fra den rene Finnmarksnaturen. Men, er de dermed sunne? Eller, sunnere enn andre produkter?

 

Rene og økologiske?

Våre produkter er godkjent økologisk. Det vil si at alle ingrediensene skal være fra økologisk produksjon, og det er kun et fåtall tilsetningsstoffer som er tillatt. Økologisk produksjon betyr at det er ikke lov å bruke kunstige tilsetningsstoffer eller farlige plantevernmidler under dyrking. Man bidrar dermed til en "renere" jord. Våre produkter er laget på ville planter, og alt sukker, olje og eddik er av økologisk opprinnelse. Vi bidrar derfor til mindre bruk av kunstgjødsel og plantevernmidler, samtidig som du som kunde får i deg mest mulig "rene" ingredienser.


I mange sammenhenger sies økologiske produkter å inneholde mer vitaminer og mineraler enn andre stoffer. Mange undersøkelser viser dette, mens andre ikke er så entydige. Vi er uansett overbevist: vi tror at økologisk og nordfra gir bedre produkter. Hver får gjøre seg opp en mening.

 

Medisinsk virkning?

Alle planter og bær har ulike virkninger på kroppen. Antioksidanter, vitaminer, mineraler, kjemiske forbindelser og sporstoffer virker inn og er ofte fremstilt som positivt. Alle våre planter og bær har kjente virkestoffer. Men, vi har ikke undersøkt om produktene har så store mengder at det vil gi medisinsk virkning. De fleste produktene er tilbehør til maten, eller noe man drikker litt av, og dermed blir kanskje ikke helseeffekten så stor. Det finnes mange produkter som kun er laget på tilsetningsstoffer og minimalt med naturlige råvarer - og vi kan i aller fall fastslå at våre produkter er langt bedre enn disse!  Les mer om våre råvarer og ulike ingrediensene og evt. kjente virkestoffer.

 

Lavt sukkerinnhold?

Mange av våre produkter inneholder sukker, og sukker skal man ikke ha for mye av. Vi forsøker å ha så lite sukker som mulig i våre produkter, og de fleste inneholder mye mindre sukker enn andre produsenter. I tillegg er produktene tilbehør til maten, eller drikker man ikke nødvendig vis drikker hver dag. Dermed kan et moderat forbruk absolutt forsvares. Og, i valget mellom en brus og like mye Barents Drikk, er vi ikke i tvil om hva som er best...

 

Sukkerinnhold i våre produkter

Økologiske geleer inneholder ca. 30 gram sukker pr 100 gram gele. Mange andre geleprodusenter har 45-60 gram. Økologisk Chutney inneholder 32 gram sukker pr 100 gram. Økologiske drikker inneholder ca 7-8 gram sukker pr dl. i ferdig utblandet drikk. Nordlys Gløgg enda mindre, da vi har erstattet en del av sukkeret med stevia.

bottom of page