Tips til bruk!
Sibirgressløk Olje
- herlig til forrett, starter, aperitiff, kveldskos
Mens gjestene venter på maten er det greit å gi dem noe å kose seg med for å skjerpe på appetitten, eller kanskje dukker det opp noen uventede gjester. Da har du noe godt å servere. En skål med sibirgressløkolje sammen med litt havsalt, krøkebærsalt, tyttebærsalt eller kanskje en av våre eddiker og ikke minst litt godt brød og vips, så har du lykkelige gjester. Og skulle du ha litt fenalår eller litt god spekeskinke, så har du et fullverdig måltid til overraskede gjester. Dypp og nyt!
- nydelig på fisk i form
Gressløkolje er også nydelig på fisk i form. Litt salt og pepper på fisken (rød eller hvit - du bestemmer selv) og en stripe Gressløkolje. Sett i ovn sammen med grønnsaker og poteter i 20-30 minutter og lykken er klar for servering.
- smaksrik pasta
-
Hell litt olje direkte i varm pasta, enten du skal spise den direkte eller bruke den i pastasalat.
-
3 ss sibirgressløkolje, salt og pepper, helles over varm pasta. Server med parmesan.
- smaksforsterker
-
Ved slutten av steketiden, etter at du har skrudd ned varmen, både til fisk og kjøtt, ta litt olje i panna og la fisken eller kjøttet surre litt med. Det setter en fin smak og det dufter himmelsk. Husk at oljen er av ypperste kvalitet, så ikke stek den på høy varme.
-
Risle over kremete supper = nydelig!
-
2-3 ts i omelett i stedet for fersk gressløk.
-
Latskapsmajones: Bland ca 2 ss Sibirgressløk Olje i en pakke kjøpmajones.
-
Risle over grillet fisk – gir fantastisk smak.
Passer i all mat og alle retter der f.eks. olivenolje er normalt, men denne smaker mer og gir en herlig duft. Kan erstatte hvitløkssmaken.
Oppskrifter:
Vinaigrette til salat:
(olje-eddik-dressing)
3-4 ss Sibirgressløk Olje
1-2 ss vineddik-urteeddik
Litt salt, pepper
Urter etter smak
1⁄2 ts fransk sennep (valgfritt)
Has i et lite glass, ristes godt.
Ha over salaten like før servering.
Gressløkmajones:
1 egg (evt kun eggeplommen)
1⁄2 ts salt
litt pepper
2 ts sitron eller hvitvinseddik
evt 1⁄2 ts sennep.
Blandes i en høy beholder.
3,5 dl nøytral olje +1-1 1⁄2 dl Sbirgressløk olje.
Helles forsiktig over. Bruk stavmikser. Sett i beholderen, la stå på bunnen. Slå på. Beveg langsomt oppover, og se majonesen bli ferdig!
Kan brukes som vanlig majones, som dipp med godt brød, til stekte grønnsaker,
fantastisk til grillet fisk.
Bjørkerøykt olje
- smaksforsterker:
-
Olje + salt = dipp til loff
-
Risle over kremete supper = nydelig!
-
2-3 ts i omelett gir deilig ekte røyksmak
-
Latskapsmajones: bland ca 2 ss i en pakke kjøpmajones.
-
1-2 ss i finnebiff gir perfekt røyksmak.
-
Røykt hamburger, lakseburger eller kjøttkaker: Bland 1-2 ss Bjørkerøykt olje i kjøtt/fiskedeigen sammen med salt, pepper og egg, og få de nydeligste kjøttkaker eller burgere.
Oppskrifter:
Majones:
1 egg (evt kun eggeplommen)
1⁄2 ts salt
litt pepper
2 ts sitron eller hvitvinseddik
evt 1⁄2 ts sennep
Blandes i en høy beholder.
3,5 dl nøytral olje + 1⁄2-1 dl Bjørkerøykt olje.
Helles forsiktig over. Bruk stavmikser. Sett i beholderen, la stå på bunnen.
Slå på. Beveg langsomt oppover, og se majonesen bli ferdig!
Tilsett andre krydder om du vil, f.eks einebær.
Kan brukes som vanlig majones, som dipp med godt brød, til stekte grønnsaker,
til grillmaten, til taco, fantastisk på kjøttpålegg etc.
Focaccia:
Bruk din favorittoppskrift. Bytt ut oljen med ca 1-2 dl bjørkerøykt olje: 0,5 dl risles over, og resterende has i deigen.
Hvis krydderurter: bruk gjerne einer eller tørkede bjørkeløv.
Vår favorittoppskrift:
25 g gjær, 7 dl lunkent vann
4 ss Bjørkerøykt Olje, 1 ts salt
Ca 900 g hvetemel
Eltes sammen til en løs deig.
La heve minst en time, gjerne mer.
Veltes over i STOR smurt langpanne.
Trykk utover. La heve 30-40 min.
0,5 dl Bjørkerøykt Olje
2 ts salt, gjerne litt grovt.
Evt 2 ts knuste einebær (kan sløyfes)
Risle over ca 0,5 dl Bjørkerøykt olje og evt
einebær, trykk hull med fingrene.
225 grader i 25 minutter til gylden.
Mjødurt Gele
- til pinnekjøtt
Ja, du leste riktig. Etter flere tilbakemeldinger fra entusiastiske brukere har vi nå testet skikkelig ut selv også:
Mjødurtgele er nydelig til pinnekjøtt. Pinnekjøtt har en kraftig og særegen smak, og det krever noe like kraftig og særegent forå hamle opp med denne. Her er Mjødurtgele suveren! Den særegne smaken av mandel er helt riktig sammen med pinnekjøtt. Etter å ha fått samme tilbakemelding fra en av våre nordnorske pinnekjøttprodusenter, er det nå konstatert: Mjødurtgele + Pinnekjøtt = sant.
- til blåmuggost
Prøv Mjødurtgele også til blåmuggoster. De er rett og slett bare perfekt sammen. Ikke mer å si om den saken!
- til riskremen
Ja det er faktisk nydelig. I riskrem er ofte mandelsmaken sentral, så her forsterkes bare mandelsmaken, samtidig som den er frisk. Aldeles herlig!
- i gjærbaksten
Passer meget godt som fyll i gjærbaksten. Prøv en teskje som fyll i solbollene eller i kanelsnurrene.
Mørketids Gele
- Akevittfølge
Norsk tradisjonskost trenger av og til litt nytt tilbehør. Har du akevitt i glasset, passer denne på fatet!
- Pinnekjøtt
Nydelig som tilbehør til pinnekjøtt.
- Lutefisk
Prøv denne til lutefisken
Rabarbra Chutney
- grillmat og wok
Syrlig, søt og varm som den er passer den til mange formål. Den er en liten luring. Passer også godt der det skal være tyttebær.
- i rømme
Ha et par teskjeer i rømmen og du har en herlig dipp eller dressing.
- gjør sausen i sausen
En teskje eller to i sauser til kjøtt avrunder og spisser på samme tid. Viltsausen blir en suksess!!
Nordlys Gele
- til mørkt kjøtt og spekemat
Nordlystid er mørketid og da spise man gjerne mer mørkt kjøtt, da er denne geleen et naturlig følge. På tide å la tyttebærene hvile, og prøve denne til viltet?
- til vaflene
Passer så godt til vafler med rømme!
- til spekematen
- som smaksforsterker i sauser
Eddikene
- sammen med sibirgressløkoljen
Våre to eddiker er krydret og smaker aldeles perfekt sammen til den lille aperitiffen, forretten eller til kveldskosen med Sibirgressløkoljen, brød og fingersalt.
- i supper, sauser og marinader
Krydderiene våre setter perfekt spiss på sauser, supper og marinader og der det skal spisse med litt syrlighet.
- i salat, istedenfor balsamico eddik
- en enkel saus
Kokes inn
Nordlys Gløgg
- til jul
Ærlig talt, når det er jul skal det være godt å få noe varmt i koppen. Nordlysgløggen har i mange år vært en solid og herliggave til vertskapet eller under juletreet til de som vet å sette pris på skikkelig saker. Har du først smakt den, blir alt annet bare kliss. Kok opp gløggen med ca 2 dl vann, for å få ut aromaen i gløggen. Fyll på med ønsket type vin eller vann, ca. 7,5 dl, og varm forsiktig opp. Du har nå ca. 1,2 liter herlig gløgg. Passer like godt med rødvin og hvitvin som med vann. Kan utmerket spisses med akevitt, vodka eller whisky om du synes det
trenges litt ekstra varme. Legg en tynn appelsin- eller epleskive på toppen eller i glasset. Frisk, julekrydret og herlig! God jul!!
- til påske
I hytteveggen, når skituren er over. Spiss den som til jul og i appelsin har du jo allerede i hus.
- på sommeren
Av og til er sommeren ikke helt som vi forventer og da kan det være godt med litt gløgg når sommernatta siger på. Bruk gjerne hvitvin for friskhetens skyld. Eller bruk den som te, når du sitter der på verandaen og ser ut over havet eller vidda.
- til høstjakta
Putt en flaske Nordlysgløgg i sekken. Bruk vann fra bekken og spiss den med litt sterkt fra lommelerka. Bålkos gir ekstra varme utenfra, mens gløggen varmer innenfra.
Polarbjørk Drikk
- i en bowl
Passer utmerket i en bowl, sammen med sprudlende saker, med eller uten alkohol, litt friske bær, -bringebær er ekstra godt, eller litt frukt, her passer appelsin godt, men velg det som du liker best. Kan også blandes med hvitvin. Nydelig!!!!
- til en liten drink
Bland den med litt gin, eller vodka eller noe du liker, kanskje en liten god rom. Ha i godt med isbiter, dette er polare opplevelser i glass.
- til barnas kosestund
Blandet ut med vann eller vann med kullsyre, er dette en god tørste drikk for barn. Et økologisk og herlig alternativ til saft og brus!!
Mjødurt Drikk (tidligere Barents Drikk)
Brukes på samme måte som Polarbjørkdrikk, men har med sødme i smaken, så den kan også tilsettes litt syrlige smaker i bowl, og legg en limeskive i drinken.
- Varm som en glühwein
Denne kan også bruks som gløgg med hvit og rød vin. Server gjerne med en appelsinskive.
Krydder og salt
- Urtesalt
Nydelig til egg og i omelett. Krydre tomatene. I fiskesausen.
- Fjellkrydder
Knuses i handa og drysses over viltsteiken rett før servering. Ypperlig til både rein, elg, hjort og rådyr.
- Salt med krøkebær
Flott å bruke overalt hvor man bruker salt – det knuste krøkebærskallet gir flott farge når man f eks bruker saltet i omelett, på foccaccia etc.
- Tyttebærsalt med einer
Til vilt - og alt annet :-)