top of page

Om oss

Nordlysmat Drift AS er en liten bedrift i Alta, Finnmark. Vi startet så smått opp i 2000, og sanker, foredler og selger eksklusive produkter fra nord. Tradisjonell utmarksbruk ligger i bunnen, men er videreutviklet til en liten, moderne produksjonsbedrift.
 

Den lyse tiden er forbeholdt kjærligheten til naturen og matlaging - vi sanker ville urter, bær og fisk, og foredler til geléer, chutney, urte-eddik, oljer, snaps, saft og rakfisk. I rolige perioder tar vi også på oss rådgivningsoppdrag, som spenner seg fra reiselivsstrategier og markedsarbeid til matproduksjon, kvalitetssikring, miljøarbeid og næringsmiddelhygiene.

 

Toril Bakken Kåven er ildsjelen bak Nordlysmat som har arvet utmarksnæringa etter sine foreldre. Hun har utdanning innen reiseliv og næringsutvikling, med Mastergrad MSc i Turisme fra England og Belgia. Hun har jobbet som rådgiver i mange år. I tillegg har hun gjennom års erfaring og generasjoners lærdom tilegnet seg kunnskap om sanking og foredling av mat fra naturen. Hun er poteten i Nordlysmat og innehar en bråte stillinger som blant annet administrerende direktør, markedssjef, vaskekjerring, lagermedarbeider, gartner, sanker og produktutvikler. For å nevne noe. Hun har også datteren Elen Angelica, som hjelper til på kjøkken, i produksjon og sanking. 

En stor takk til våre hjelpere, ja for vi trenger faktisk mange hjelpere. Familie, venner og bekjente trår til når det trenges. En stor takk rettes til de som villig gir oss tillatelse til å sanke i deres hager, på inn- og utmark, de som sanker og ikke minst de som stiller opp når det er storproduksjon på gang. Dem hadde vi ikke kunnet klart oss uten. Nordlysmat er bedrift basert på vennlighet og velvilje, i tillegg til hardt arbeid.
 

Runebommemannen

Finnes det en åndelighet eller religiøsitet i en virksomhet? Selvfølgelig, og i aller høyeste grad i Nordlysmat. På våre turer ute i villmarka er vi del av et fantastisk skaperverk, hvor alle små detaljer passer perfekt inn i helheten. Hvem som har skapt denne vidunderlige verden er ikke godt å si. To deler av den store helheten er spesielt viktig for oss. Vi nevner her runebommemannen og nordlyset.
 

Mannen med runebomma

I mange tusen år har mennesker levd i Alta. Helleristningsfeltet i Hjemmeluft med utallige motiver fra jakt, fangst, dans og samvær, forteller historien om et folk med rike ressurser og stort pågangsmot. Antakelig var Helleristningsfeltet og denne delen av Altafjorden et hellig landskap. Også i dag fremstår hele området som mektig og fredfylt. En av helleristningene er Mannen med Runebomma. Kanskje en sjaman, en noaidi (samisk). Sjamanen hadde en viktig rolle hos våre forfedre - han kunne tilkalle guder, helbrede sykdom og se inn i fremtiden. I 2003 flyttet han inn i Nordlysmat sin logo, og har nå blitt en del av vår identitet. Vi tror det er en mening med det.
 

Nordlyset i maten

Nordlyset danser, flammer og leker på himmelen over oss, dag som natt, sommer som vinter - et levende bevis på at universets krefter slynges mot jorda akkurat i nord. Vi får bokstavelig talt all energi i hodet før det spres utover mot ekvator. Utallige sagn forteller om nordlyset og dets kraft. Forskere verden over studerer dets egenskaper. Gjennom nordlyset har forskere vist at kosmiske krefter slynges mot jorda – akkurat i nord. Vi tror nordlyset og de kosmiske kreftene påvirker både planter, dyr og mennesker. Sammen med midnattssolas evige sommerlys. Gir dette sterkere smaker og mer friskhet? Ja, det tror vi. Vi synes å merke det. Gjør du?

2307 Toril hressløk.jpg
bottom of page